Bakonyszentlászló – Vinye élménybeszámoló

A „Túrázz a Békéért Mozgalom” második kirándulása Bakonyszentlászlóra, a Cuha-szurdokba vezetett. Az eredeti terv szerint Szentlászlóról haladtunk volna Vinye felé, ám végül a túra útvonalának megfordítása mellett döntöttünk. Ez a döntés lehetővé tette, hogy az egész kirándulás alatt a Kőpince-forrás hűs vizével frissítsük fel magunkat, valamint azt is, hogy az Ördög-réten eltölthető idő mintegy pufferként szolgáljon a ritkán közlekedő vonat biztos eléréséhez. Így végül túránkat a vinyei vasútállomáson kezdtük, és ütemesen haladtunk a szépséges Cuha-szurdok felé. Nagy bánatunkra a hosszú csapadékmentes időjárás miatt egy szinte teljesen kiszáradt patakmeder fogadott, melyben csupán helyenként találtunk tócsákká zsugorodott pangóvizet.

Meder patak nélkül 🙁

Ennek ellenére mélyen befelé fordulva haladtunk a szurdokvölgy teljes szakaszán. Ezt az elmélyülést csupán a magasan fekvő Zsivány-barlanghoz érve törtük meg, és nagy lendülettel vettük be a meredek hegyoldalt. A fentről készített fénykép nagyszerűen mutatja, milyen apró porszem is az ember a természet nagyságához viszonyítva.

A szurdokvölgyet az Ördög-réthez érve elhagytuk, és a réten ezúttal meditációnkat az ember természethez való visszatéréséért ajánlottuk fel, melyet sok finomságot tartalmazó lakoma elfogyasztásával tettünk teljessé.

Desszert utáni desszert… 🙂

A vonaton hazafelé két fontos megállapításra jutottunk: egyrészt, ha a következő években is szervezünk ide túrát, akkor mindenképpen a későbbi vonattal számolunk, hogy legyen bőven idő kiélvezni a táj szépségét, és összekapcsolódni a természet erőivel. Másrészt felmerült az a nagyszerű lehetőség, hogy a szeptemberi, Csesznek mellé, az Ördög-árokba tervezett kiránduláson némi gyógynövény ismereti ízelítőt is kaphatnak a résztvevők.

Ha tetszenek a túráink, és te is szívesen vennél részt rajtuk, akkor nézd meg az ÉVES TÚRATERVet és az AKTUÁLIS TÚRA leírását, vagy iratkozz fel HÍRLEVÉLre!

További képeket zenés diavetítés formájában ITT találsz!

Várunk szeretettel következő, augusztus 17-i túránkon, melyet a Bakony legszebb vízeséséhez, a Római-fürdőhöz vezetünk!